Tja, dat kan natuurlijk niet, een stortbui stoppen. De afgelopen tijd zijn de buien steeds frequenter en intensiever. Maar wat moet je met al dat water?
Water is kostbaar. Het is zonde om tijdens een regenbui alles af te voeren en in periodes van droogte kraanwater te gebruiken om je tuin te sproeien. Maar wat kun je doen om op een positieve manier met water om te gaan?
Regenton
De regenton is het minst ingrijpende middel om water op te vangen en dat water te gebruiken bij droogte. Er zijn ongelofelijk veel soorten. Er zijn regentonnen met verschillende afmetingen, zodat in elke tuin een oplossing te plaatsen is. Je kunt zelfs een schutting maken van speciale wand-regentonnen. Dan bespaart ruimte, geeft jou privacy en heeft een enorme opslagcapaciteit!
Ondergrondse tank
Heb je niet voldoende aan een regenton? Dan kun je kiezen voor een ondergrondse tank. Ook die zijn er in veel verschillende afmetingen. Wil je echt extreem veel water ondergronds opslaan, dan kun je kiezen voor tanks die aan elkaar te koppelen zijn.
De tank wordt ingegraven en die zie je niet. Er komt alleen een schacht boven de grond uit met een deksel. Via de deksel kun je een pomp in de tank hangen om zo je tuin te voorzien van water. Of om je auto te wassen.
De ondergrondse tank wordt net als de regenton gevuld vanuit de regenpijp. Water dat van het dak komt loopt via de regenpijp de tank in. Is de tank vol, dan zorgt de overloop ervoor dat het overtollige water wordt afgevoerd naar een sloot, in de bodem zakt of desnoods op het riool wordt geloosd, zodat de boel niet overstroomt.
In de bodem laten zakken
Water hoort in de bodem. Niet in het riool. Als het water in de bodem zakt is je beplanting beter bestand tegen droge periodes. En dat water zal uiteindelijk gaan verdampen als de zon schijnt. Dat betekent dat het in jouw tuin een paar graden koeler is dan wanneer je een droge bodem hebt. Ook met tegels werkt dat zo. Tegels houden de verdamping van het water tegen, wat maakt dat het ontzettend warm wordt in je tuin.
Maar hoe krijg je dat water in je bodem? Bijvoorbeeld door een wadi. Een wadi kan in iedere tuin. Zelfs in een klein stadstuintje kun je een mini-wadi maken. Haal op een handige plek wat tegels weg, graaf het zand weg en maakt een verdiept stukje grond dat je inzaait met gras/bloemen of aanplant met planten die tegen water kunnen. Het water dat van je bestrating af de tuin in loopt zoekt het laagste punt. En dat is jouw wadi. Het water hoopt zich daar op, zodat er tijdelijk een vijvertje ontstaat. Daarna zakt het water langzaam de bodem in, waar het hoort. Loopt het water niet snel genoeg weg? Dan zit er mogelijk een storende laag waardoor het water niet weg kan lopen. Huur/leen een grondboor en boor een paar gaten, zo diep mogelijk. Stop daar een drainagebuis in of vul dit gat met grind. Dat zorgt voor nog meer opslagcapaciteit van water en het water kan vervolgens via dat gat door de storende laag heen alsnog zijn weg vinden naar beneden.
Wil je meer weten of kom je er niet helemaal uit? Bel me gerust.
Laten we kennismaken
Tuinstudio Van de Polder ontwerpt tuinen met oog voor biodiversiteit, duurzaamheid en waterbeheer. Naast het maken van een compleet tuinontwerp worden er voor de aanleg offertes bij hoveniers aangevraagd en worden de offertes beoordeeld. Ook huiseigenaren die zelf de tuin willen aanleggen kunnen terecht bij Tuinstudio Van de Polder voor een compleet tuinplan waar ze zelf mee aan de slag kunnen.