Water geven of niet

Met het warme weer van afgelopen zomers zag ik dagelijks tuinen worden besproeid met kostbaar en schaarser wordend drinkwater. Het argument dat ik dan hoor is dat planten belangrijk zijn en water moeten hebben om te overleven. Ja, planten hebben zeker water nodig om te overleven. En hoe meer planten hoe beter!

Maar geef je planten niet meer dan 2x per week water (in de eerste zomer na aanplant mag het om de andere dag). Door planten maximaal 2x per week water te geven -zonder dat er plassen ontstaan- dwing je de plant met zijn wortels dieper te gaan om naar water te zoeken. Gevolg; een sterkere plant die minder vatbaar is voor ziektes en je bespaart per jaar ontzettend veel kostbaar drinkwater.

Heb je vooral grotere struiken en bomen staan, dan kun je met nog minder water geven volstaan. Vaste planten hebben wel 1 á 2 keer per week water nodig in de warmste periode, maar volwassen struiken en bomen redden zich over het algemeen prima. Vergeet niet om vooral goed te kijken. Gaan planten slap hangen of verdroogt het blad? Dan lusten ze wel een slok water. 

Bonus-tip: een regenton in combinatie met bovenstaand advies is nóg beter!