Groen verhaal

Help, de slakken eten mijn tuin kaal!

16 mei 2024

Het heeft vanaf oktober tot begin mei ontzettend veel geregend. Daardoor zie je veel groene aanslag door algen en mossen, maar ook gigantisch veel slakken! En wat doe je daar nou aan?  

Om te beginnen wil ik gelijk zeggen dat gif geen optie is. Als je slakken dood maakt met gif, dan maak je meer dood dan alleen de slakken. De slak sterft, verteert en het gif komt in de bodem waar het je bodemleven gaat aantasten en het gif komt uiteindelijk in het grondwater terecht. Maar wat doe je nu met/tegen slakken? Het beste is de slakken te laten leven, mits het geen plaag wordt. Ze zijn erg nuttige opruimers van afval in de tuin. 

De natuurlijke vijanden van slakken zijn onder andere vogels en egels. Helaas is de slakkenpopulatie momenteel gigantisch en de egelpopulatie zorgwekkend klein. Daardoor vreten de slakken hele stukken (moes)tuin kaal, wat eigenlijk niemand wil. Dus als de egels er niet -of te weinig- zijn en je planten worden door slakken flink aangevreten, wat doe je dan? 

Mijn opa groef vroeger een schoteltje deels in tussen de planten en vulde dat met bier. De slakken werden erdoor aangetrokken, vielen er in en verdronken. Niet echt een slakvriendelijke wijze van bestrijden, maar wel effectief zonder de omgeving te schaden. Een nadeel hiervan is dat slakken het bier tot wel 200m afstand kunnen ruiken en erdoor aangetrokken worden. Dus je trekt hiermee slakken uit de hele buurt aan, wat misschien niet de beste methode is. 

Wat je beter kunt doen is de slakken vangen. Een megaklus zou je denken, maar dat kan makkelijker. Als je op verschillende plekken in je tuin een handje met komkommerschijfjes neerlegt dan komen de slakken daar op af als het donker wordt. Dus leg in de avond een paar handjes komkommerschijfjes neer en ga in het donker naar buiten met een zaklampje en een emmer (bij voorkeur met deksel). Je kunt de slakken zo van de komkommer af plukken en in de emmer doen, zonder dat je op je knietjes de hele tuin door hoeft. Wat je daarna met de slakken doet is aan jou. Je kunt ze uitzetten in een natuurgebied waarvan je weet dat er veel eenden en egels zijn. Die lusten er wel pap van. De groene kliko is ook een aantrekkelijke walhalla voor slakken, maar als je er niets lekkers in hebt of de bak is leeg dan zullen de slakken er weer uit klimmen en kun je opnieuw beginnen.  

Succes en veel plezier gewenst! 

Slakken