Groen verhaal

Welk type schutting kies jij?

7 maart 2024

Ze zijn erg geliefd vanwege het creëren van privacy: de welbekende schuttingen. Schuttingen zijn er in veel verschillende soorten, maten en materialen. Op dit moment zijn vooral de houten schuttingen met betonnen palen en betonnen onderplaat in de mode. Die betonnen plaat scheidt de grond in jouw tuin van die van de buren. Deze schuttingen zijn stevig en gaan vaak lekker lang mee. Dus zijn ze duurzaam. Toch…? 

…of toch niet?

Door de betonnen plaat aan de onderkant worden twee tuinen van elkaar gescheiden. En het gevolg is dat kleine dieren zoals egels er niet meer door kunnen. Daardoor sluit je je tuin af voor dieren die je juist graag wilt hebben in de tuin. 

Wil je toch graag een hout/betonschutting? Zorg er dan in elk geval voor dat er voldoende openingen zijn waardoor egels 🦔, marters, muisjes 🐁 en ander gezellig volk gewoon door kunnen trekken. Misschien blijven ze niet in jouw tuin (en misschien vind je dat prima), maar ze kunnen dan wel verder trekken naar de volgende tuin, op zoek naar voedsel.
Zo draag jij bij aan een mooiere wereld 🌳. 

Voor een positieve bijdrage aan de natuur kun je ook een groene erf-afscheiding overwegen. Dat kan een prachtige groenblijvende haag zijn van bijvoorbeeld portugeese laurier of gaasschermen met groenblijvende of juist bloeiende klimplanten. In zulke afscheidingen kunnen vogels, egels, muisjes en andere kleine dieren schuilen. En daarbij geven ze jou een fijn gevoel als je in de tuin zit. Want zeg nou zelf, het is toch veel fijner om te ontspannen tussen het groen dan bij een kale wand? 

Wil je weten welke opties er nog meer zijn? Laat het me weten. Ik denk graag met je mee wat het beste past bij jouw situatie. 

Schutting beton hout