Groen verhaal

Mollen in de tuin: Vriend of vijand?

30 oktober 2023

Zoek op Google de term ‘mollen’ en de top drie is ‘mollen verjagen’, ‘mollenklem’ en ‘mollen bestrijden’. Waarom die vijandigheid tegen deze beestjes?

We zijn opgegroeid met de gedachte dat we mollen moeten bestrijden. Ze maken namelijk hoopjes grond op het gazon. Maar is het hebben van hoopjes grond op het gras reden genoeg om een nuttig dier als de mol te bestrijden?
Wacht even… nuttig?! Ja, mollen zijn enorm nuttig! Ze graven gangen onder de grond waardoor water goed in de grond weg kan zakken. Én ze brengen daardoor zuurstof in de grond!

Mollen graven gangen omdat ze zoeken naar insecten, zoals wormen. Dus als je een mol in de tuin hebt is dat juist een goed teken! De bodem is blijkbaar voedzaam. En de mol maakt de bodem alleen maar nóg beter. 

Dus, wat doe jij vanaf nu als je een mol ziet? Ga je hem bestrijden of ga je genieten van de prachtige natuur die zich blijkbaar onder jouw grond bevindt?

Maar wat doe je dan met die hoopjes grond? Simpel. Je pakt een hark of bezem en veegt de hoopjes uit elkaar. Dat is het. Dat is makkelijker dan mollen verjagen of bestrijden. Dus jij krijgt een betere bodem en hebt minder werk en de mol leeft gezellig verder. Wat wil je nog meer?

Mocht je nu toch echt van de mollen af willen, laat ze dan leven en verjaag ze liever met geluid. Je kunt bijvoorbeeld een leeg flesje rechtop in een molshoop zetten. Door het geluid van de wind in het flesje gaat de mol iemand anders blij maken. 

Mol met logo normaal