Groen verhaal

Laten we lekker veel bloemen aanplanten voor de biodiversiteit! Of toch niet?

28 juli 2023

We willen allemaal de biodiversiteit vergroten. Iedereen wil meer bijen en andere nuttige insecten. Dus moeten we massaal naar het tuincentrum gaan voor meer bloemen? Lees eerst dit artikel….

Ik denk dat we niet kunnen ontkennen dat de biodiversiteit is afgenomen. Ik kan me herinneren dat de auto van mijn vader eind jaren 80/begin jaren 90 helemaal vol met vliegjes en muggen zat na een rit. En dat terwijl we nog wel in de stad woonden en de auto elke week werd schoongemaakt. Kijk nu eens naar de voorkant van je auto. Bijna geen beestjes toch? Op zich positief dat er niet heel veel insecten dood gereden worden, maar het geeft wel aan dat er ook echt heel veel minder insecten zijn inmiddels. De meesten van ons zijn zich er van bewust dat we iets moeten doen. We willen allemaal goed voor de natuur zorgen en de natuur een handje helpen. Dus gaan we naar het tuincentrum, kopen lekker veel planten met de mooiste bloemen en we voelen ons helemaal te gek dat we iets goeds hebben gedaan. Yes! 

Maar helaas. De waarheid is iets genuanceerder. Bij veel planten die in het tuincentrum te koop zijn, zijn pesticiden aangetroffen. Gif dus, om te zorgen dat ongewenste beestjes (insecten) sterven. Maar wat gebeurt er dan als we die planten in onze tuin of op ons balkon zetten? We hadden er zo’n goed gevoel bij. Sorry, maar je bent geflest. De planten die bespoten zijn met pesticiden, bevatten nog altijd deze gifstoffen. Dus alle bijen, vlinders en andere nuttige insecten die je met je mooie bloemen aantrekt krijgen de gifstoffen binnen, raken gedesoriënteerd en/of sterven.

Maar wat dan??! Kan ik nog wel iets goed doen? Jazeker! Koop biologische planten. Vraag me gerust waar je die kunt krijgen. Ik zal hier geen reclame maken. Er zijn steeds meer kwekers die wel degelijk het goede doen. Vraag er ook gerust naar bij jouw tuincentrum. Kunnen ze bij jouw tuincentrum niet garanderen dat de planten gifvrij zijn? Laat ze dan maar lekker staan. Is jouw supermarkt of lokale winkel aan het stunten met spotprijzen voor tuinplanten? Grote kans dat ze voor deze lage prijs niet biologisch gekweekt zijn! Laten we met elkaar zorgen dat er alleen nog biologisch gekweekt wordt. Dat kunnen we met elkaar doen door de bespoten planten niet meer te kopen! Samen kunnen we de wereld stapje voor stapje écht beter maken! 

Bron:
Persbericht van Pesticide Action network:
https://www.pan-netherlands.org/wp-content/uploads/2022/06/persbericht.pdf

Onderzoeksrapport van Pesticide Action network:
https://www.pan-netherlands.org/wp-content/uploads/2022/06/onderzoeksrapport.pdf 

EF05A54D 8F81 41FD 8AA4 CEE3F4DAAE6F 1 102 a