Groen verhaal

Bodem en bemesting

15 augustus 2023

Welke bemesting maakt mijn tuin blij? 
Er zijn verschillende soorten mest. Zo heb je kunstmest (een zoute meststof) en organische mest (uit natuurlijke grondstoffen). Tijdens mijn hoveniersopleiding leerde ik dat kunstmest, zoals de nog altijd populaire 12-10-18, een ideale en altijd goed toe te passen (all-round) meststof is. Het is lekker goedkoop en de planten groeien er snel op. Ik gebruikte het vroeger ook, maar dat is écht niet meer van deze tijd. Wist je dat deze meststoffen een sluipmoordenaar blijken te zijn voor het bodemleven? Ontdek in dit artikel waar de bodem van je tuin wél blij van wordt.

Om te weten wat de juiste bemesting is wil ik eerst inzoomen op de bodem. Want dat is waar de mest in opgelost wordt om vervolgens door de plant te worden opgenomen.

In de bodem leven behalve insecten ook heel veel minuscule levensvormen. Micro-organismen. Een heel belangrijke is de micorrhiza-schimmel. Deze schimmel maakt ondergronds een enorm netwerk van draden aan. De schimmel leeft in symbiose met de plant. Dat betekent dat de plant en de schimmel elkaar nodig hebben. De schimmel transporteert voedingsstoffen uit de grond direct ín de haarwortels van de plant via zijn enorme netwerk van schimmeldraden die je met het blote oog niet kunt zien. In ruil daarvoor krijgt de schimmel suikers van de plant, waardoor de schimmel verder kan groeien. Een prachtig, fascinerend proces. We zien het niet, maar het is overal aanwezig. In meer of mindere mate.

Het zout in kunstmest vernietigt de micorrhiza-schimmel
Kunstmest is zoals gezegd een minerale (zoute) meststof. Wat gebeurt er als je zout op een slak strooit? Juist, het zout neemt te veel vocht op en de slak sterft. Kunstmest doet hetzelfde. Het is de sluipmoordenaar van nuttige en belangrijke levensvormen in de bodem van jouw tuin, zoals wormen en de micorrhiza-schimmel. De kunstmest sloopt stukje bij beetje het bodemleven en daarmee de gezondheid van je plant. Je plant krijgt steeds minder hulp van de afstervende micro-organismen en wordt afhankelijk van zijn portie kunstvoeding: kunstmest. Het is dan alsof de plant kunstmatig in leven wordt gehouden.     

Koop of maak bemesting die het bodemleven op gang helpt
Wil jij jouw tuin een boost geven? Gebruik dan biologische, organische meststoffen en bodemverbeteraars waar GEEN zout in zit en die wél het bodemleven stimuleren. Bijvoorbeeld van Ecostyle of Plant Health Cure. Daar heb ik zelf zeer goede resultaten mee behaald. Ook bij grondsoorten waar nauwelijks nog leven in zat zoals vaak in nieuwbouwwijken het geval is. Deze middelen stimuleren juist het bodemleven, wat ervoor zorgt dat jouw planten de beschikbare voeding krijgen van de mycorrhiza-schimmels. Doordat deze bemesting het bodemleven op gang helpt, hoef je minder vaak te bemesten. De natuur regelt het vooral zelf! Hoe mooi is dat? Jij minder werk, de bodem gezond en de plant mooier en sterker!

Je kunt ook je eigen bemesting maken. Dat is uiteraard wel meer werk en je zult eerst moeten uitzoeken welke voedingsstoffen je nodig hebt. Maar als je het leuk vindt om in de tuin te werken is dat voor jou vast een leuke uitdaging! Zo is bijvorbeeld brandnetelgier niet moeilijk te maken, maar heeft veel voordelen voor plant en bodem. Zie de link onderaan deze pagina. 

Heb je een vraag over de beste bemesting voor jouw tuin? Laat het me weten, dan help ik je graag verder! 


Organische bodemverbeteraars en bemesting waar ik zeer goede ervaring mee heb: 
Ecostyle: https://ecostyle.nl/producten/meststoffen-voeding 

Plant Health Cure: https://www.phc.eu/product/#producttype[]=mycorrhiza&producttype[]=meststoffen 

Zelf brandnetelgier maken:
Het is op veel websites te vinden, zoals bijvoorbeeld: https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2014/april/zelf-brandnetelgier-maken/ 

Bodem bemesting bodemleven